Over- en ondergewicht

Ruim de helft van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht. Daarvan heeft 10% zelfs ernstig overgewicht, obesitas. Overgewicht kan veel klachten veroorzaken. Zo bestaat er o.a. een hoger risico op hart- en vaatziekten, diabetes en gewrichtsklachten. Juist in deze tijd is een gezond gewicht belangrijk nu er aangetoond is dat mensen met obesitas een hoger risico hebben op COVID-19.  

De oorzaak van overgewicht is niet altijd makkelijk aan te wijzen. Vaak komt dit doordat we meer calorieën eten dan dat we verbruiken maar er kunnen nog meer factoren een rol spelen . Hoe kunnen we onze slechte gewoontes veranderen en ook nog volhouden?  Samen gaan we op zoek hoe we deze gewoontes kunnen veranderen. 

Een te laag gewicht kan ook een risico voor je gezondheid zijn. Je kunt een tekort hebben aan voedingsstoffen en je conditie gaat vaak achteruit waardoor je je lusteloos en moe voelt. Ook kun je verminderde weerstand hebben tegen allerlei infectie’s.

Wanneer heb je over- of ondergewicht?

Je kunt op 2 manieren testen of je een gezond gewicht hebt; het berekenen van je BMI (Body Mass Index) en het meten van je taille omtrek.

BMI

Met het berekenen van de BMI controleer je of je gewicht bij je lengte past.

Klik hier voor het berekenen van je BMI.

De middelomtrek

De plaats waar het overgewicht zich bevind kan per persoon verschillen. Het vet rond de heupen is minder gevaarlijk dan een “zwembandje” . Dit kun je meten door het bepalen van je buikomtrek.  Leg een meetlint om je middel tussen de onderste rib en de bovenkant van je bekken. Adem uit en meet je omtrek.

Buikomtrek Mannen Buikomtrek Vrouwen Advies 
79 – 94 cm 68 – 80 cm Prima! 
94 -102 cm 80 – 88 cm Nog geen risico, let op je gewicht
> 102 cm > 88 cm Verhoogd gezondheidsrisico, probeer af te vallen