Recepten
Wat eten we vandaag? Dat is volgens mij de meest gestelde vraag aan het einde van de dag. Je moet het elke dag maar weer verzinnen.
Enkele tips:
- Probeer ’s morgens te bedenken wat je ’s avonds gaat eten wanneer je dit van tevoren bedenkt is de kans groter dat je dit ook uitvoert.
- Zorg dat je bord altijd voor de helft gevuld is met groente, een kwart met vlees, vis of vleesvervanger en een kwart uit aardappel, zilvervliesrijst, volkoren pasta of een ander graanproduct.
- Kijk eens voor inspiratie op de site van het voedingscentrum bij Menu van de Week. Je kunt je abonneren op deze nieuwsbrief. Zo krijg je elke week 7 hoofdgerechten in je mail.
Voorgerechten
Mango-avocadosalade met garnalen (4 pers)
Ingrediënten:
- 1 el olie
- ½ tl pittige paprikapoeder
- 1 teentje knoflook
- 300 gr rauwe garnalen
- 1 mango
- 2 avocado’s
- 1 el limoensap
- 2 bosuitjes
- 50 gr rucola
Bereiden:
Meng de olie, paprikapoeder en de uitgeperste knoflook met de garnalen en zet 30 minuten in de koelkast.
Snijd de mango en de avocado in stukjes en meng met de limoensap.
Snijd de bosui in ringetjes en meng door de mango/avocado stukjes.
Verdeel de rucola over 4 bordjes/kommetjes en verdeel het mango/avocado mengsel hierover.
Wok de garnalen tot ze net roze zijn en verdeel over de bordjes.
Houd je niet van garnalen? Vervang dit dan door kipstukjes.
Hoofdgerechten
Courgette met shoarma (4 pers)
Ingrediënten:
2 courgettes
2 el olijfolie
1 ui (gesnipperd)
1 rode paprika in blokjes
450 gr kipshoarma
1 bekertje demi crème fraiche
100 gr geraspte kaas 30+
Bereiden:
- Halveer de courgettes in de lengte en hol ze uit
- Kook de courgette 2 min
- Verhit de olie in de koekenpan en bak de ui, paprika en shoarma in 5 min gaar
- Verwarm de oven op 200oC
- Leg de courgette met de bolle kant in de ovenschaal
- Schep de creme fraiche, het vruchtvlees van de courgette en het paprika/ui mengsel door de shoarma en verdeel over de courgette
- Bestrooi met de geraspte kaas
- Bak de courgettes in 15 min tot de kaas gesmolten is
Tip: vervang de courgette voor aubergine of paprika
Eet smakelijk!
Gado gado (4 pers)
Ingrediënten:
- 200-250 gr zilvervliesrijst
- 4 eieren
- 1 komkommer
- 250 gr taugé
- 200 gr sperziebonen
- 250 gr witte kool
Pindasaus:
- 8 eetlepels pindakaas
- 200 ml kokosmelk
- 1 teentje knoflook
- 1 cm geraspte gemberwortel
- Peper/zout (of sambal)
Bereiden:
- Kook de zilvervliesrijst volgens aanwijzingen op de verpakking
- Kook 4 eieren hard, pel ze en snijd ze in parten
- Schil de komkommer en snijd in blokjes
- Overgiet de taugé met kokend water
- Kook de sperziebonen in 8 min. gaar
- Kook de witte kool in 5 min. gaar.
- Leg de groente op een schaal en verdeel het ei erover
- Maak de pindasaus door de kokosmelk en de pindakaas te verwarmen in een steelpannetje,
- Voeg de knoflook, gember, peper en zout aan de saus toe.
Eet smakelijk!